Do svojih zavarovanj dostopajte kjerkoli in kadarkoli. Obiščite portal Do svojih zavarovanj dostopajte na MOJ VARUH ZDRAVJA MOJ VARUH ZDRAVJA

Ali poznate skrivnost ljudi, ki nimajo gub?

Asia 2

Azijci so znani po svoji napeti koži. Do svoje kože imajo namreč zelo spoštljiv odnos in jo varujejo kot punčico svojega očesa. Že zelo kmalu so se začeli zavedati, da je kolagen pri negi kože nepogrešljiv.

Starosti lahko za hip pobegnemo

Zgodba kolagena je zgodba o ljubezni do narave, dediščini in skupnem delu, ki je omogočilo, da je ta čudovit element postal ključni del sodobne in učinkovite nege kože. Skozi leta se je predvsem v azijskih kulturah razvijal prav poseben odnos do kolagena in se prenašal iz roda v rod. V njihovi tradicionalni prehrani so se pogosto pojavljali s kolagenom bogati viri, kot so kosti in ribe. Pridobivanje kolagena iz teh virov je postalo del vsakdanje rutine za ohranjanje zdrave kože, že zgodaj pa so začeli svojo kožo negovati s pripravki, ki so temeljili na naravnem kolagenu. Sčasoma se je rodila ideja, kako to močno sestavino pretvoriti v eliksir mladosti. Skrivnost je bila razkrita. Znanje in spoštovanje do svoje dediščine so Azijci ponesli v svet in razkrili veliko skrivnost, ki je kriva za lepo in mladostno kožo. 

Asia 1

Skrivnost je razkrita

Skozi leta raziskav in proučevanja težav s staranjem kože je bila odkrita posebna skrivnost tistih, ki ohranjajo mladosten videz. Ta skrivnost je povsem preprosta – uživanje kolagena. Kolagen, naravna beljakovina, ki je temeljna sestavina kože, igra ključno vlogo pri ohranjanju mladostnega videza. Z leti se raven kolagena v koži zmanjšuje, kar vodi v izgubo čvrstosti in nastanek gub. Poznamo več načinov za povečanje vnosa potrebne količine kolagena. Za začetek je dobro zaužiti dovolj hrane, bogate s kolagenom: morska hrana (ribe, ostrige in školjke), piščančje in goveje meso, jajca, nekatero sadje, indijski oreščki.

Zakaj kolagen?

Gube nastajajo zaradi izgube beljakovin v koži (predvsem kolagena), katereih sinteza se začne postopoma zmanjševati že po 25. letu starosti. K izgubljanju kolagena pripomore tudi stres, ki proces pospeši. Deloma vpliva na nastanek vnetja, deloma spodbuja nastanek prostih radikalov. To področje še ni povsem raziskano, so pa povečini ameriške študije že pred leti dokazale, da so bile ženske, ki so v življenju imele za sabo več stresnih situacij in/ali so izpostavljene kroničnemu stresu, videti tudi do deset let starejše v primerjavi s svojimi vrstnicami.

Nazaj na Nasveti