PRP - terapija s trombocitno plazmo

Termin ponudbe:
13.07.2023 - 31.05.2024

Logo Crystalmc Slo Hor 1 1 Ai

Crystal medicinski center, Poliklinika Amber

Štukljeva cesta 46
1000 Ljubljana

Ljubljanska ulica 9
2000 Maribor

+386 (0)1 235 50 20, 031 426 111
info@crystalmc.si, dr.sirse@gmail.com

Člani programe zvestobe Varuh zdravja lahko izkoristite 20% popust na PRP terapijo pri dr. Sirše v ambulanti v Ljubljani in Mariboru. PRP terapija je terapija z lastno plazmo, ki je neboleča, nekirurška metoda, pri kateri na naraven način obnavljamo sklepe. Najpogosteje se uporablja pri začetnih obrabnih spremembah sklepov, denimo kolena, uspešna pa je tudi pri nekaterih drugih stanjih, kjer fizioterapija ali operacija ne pomagata.

Kontrolni pregled pri specialistki ortopedije, dr. Mateji Sirše, je za vas brezplačen.

Terapija s trombocitno plazmo (PRP)

PRP (angl. platelet rich plasma) je terapija s plazmo, bogato s trombociti. Pri tem se odvzame majhen vzorec bolnikove krvi, kjer se nato v centrifugi loči trombocite od rdečih in belih krvnih celic. Trombociti izločajo rastne faktorje, ki omogočajo popravilo oz. regeneracijo poškodovanih sklepov ali tetiv. 

Različni sistemi na tržišču različno učinkovito skoncentrirajo trombocite. Pomembno je, da je koncentracija trombocitov čim višja, saj se s tem sprošča tudi več rastnih faktorjev, s čimer dosežemo boljši učinek zdravljenja. 

Kako poteka sam postopek?

Najprej vam odvzamemo vzorec krvi, podobno, kot da bi vam odvzeli kri v laboratoriju. Kri nato s posebnim postopkom centrifugiramo, nato na obolelo mesto, denimo v koleno ali v tetivo apliciramo le trombocite z rastnimi faktorji, ki spodbujajo obnovo tkiva. Postopek je praviloma neboleč, čutite le lahen zbodljaj kože. Celoten postopek traja približno 20-30 minut. Takoj po postopku ste normalno mobilni in lahko odidete v službo.

Za kaj vse se lahko uporablja PRP terapija v ortopediji?

 • začetne degenerativne spremembe kolena (obraba),
 • začetne faze obrabe sklepov, kjer še ne želite ali niste primeren kandidat za operacijo,
 • degenerativne poškodbe meniskusa,
 • poškodbe hrustanca,
 • poškodovane, natrgane ali vnete tetive na različnih delih telesa (tendinitis Ahilove tetive, komolca, rame),
 • plantarni fasciitis ali boleč »petni trn«,
 • stanja, ki ne odreagirajo na fizikalno terapijo.

Prednosti PRP-terapije:

 • Neboleča, neinvazivna možnost zdravljenja, ki uporablja lastno kri bolnika za spodbujanje celjenja poškodovanih tkiv.
 • Aplikacija PRP je večinoma neboleča in jo lahko opravimo sede.
 • Že po eni aplikaciji pride do bistvenega izboljšanja težav, tudi dolgotrajnih.
 • Dokazano učinkovita terapija za zdravljenje različnih težav mišično-skeletnega sistema.

Na kaj moram biti pozoren po terapiji?

Po terapiji priporočamo, da naslednjih nekaj dni niste športno aktivni, saj s tem lahko zmanjšate učinek terapije. Trombociti namreč skozi naslednjih nekaj dni intenzivno sproščajo rastne faktorje, ki postopoma regenerirajo poškodovano tkivo in zmanjšajo vnetne procese. Učinek terapije bo v naslednjih dneh postopno naraščal, polni učinek bo viden čez nekaj tednov. Priporočamo kontrolo čez dva tedna, ko boste skupaj z nami ocenili učinek terapije in eventuelno potrebo po nadaljnji terapiji. 

Koliko terapij je potrebnih?

Običajno sta za bistveno izboljšanje težav potrebni 1-2 terapiji.

Zakaj na PRP terapijo k dr. Sirše?

Smo prvi in edini v Sloveniji, ki uporabljamo tehnologijo, ki omogoča najvišjo možno koncentracijo trombocitov. 

Različni sistemi na tržišču namreč različno učinkovito skoncentrirajo trombocite. Pomembno je, da je koncentracija trombocitov čim višja, saj se s tem sprošča tudi več rastnih faktorjev, s čimer dosežemo boljši učinek zdravljenja. Z našim preparatom imamo izjemno dobre rezultate, kar potrjujejo naši številni zadovoljni pacienti. 

Zelo pomembno je, da se o svojem stanju pogovorite s strokovnjakom, pri katerem izvajajo PRP terapijo in izberete kakovosten preparat za pripravo PRP. Samo z izbiro kakovostnega preparata, upoštevanja vaših težav in konkretnega stanja, za katerega iščete zdravljenje, je mogoče imeti optimalne rezultate zdravljenja s PRP.

Kdo je dr. Sirše?

Dr. Mateja Sirše se ukvarja s svetovanjem glede vseh sklepov, prav posebej pa je specializirana za zdravljenje težav s koleni.

Je dobitnica številnih prestižnih nagrad in članica različnih domačih in mednarodnih ortopedskih društev. Priznana je zaradi svojega raziskovalnega zanimanja ter prizadevne oskrbe in podpore bolnikom.

Pri svojem delu sodeluje z vrhunskimi specialisti na področju regenerativne ortopedije v Švici in Avstriji, kjer je tudi zaposlena. Najraje skrbi za slovenske paciente.

NAROČANJE:

Ljubljana: Crystal medicinski center, Štukljeva 46, 1000 Ljubljana
Kontakt: info@crystalmc.si, Tel.: 01 235 50 20 

Maribor: Poliklinika Amber, Ljubljanska ulica 9, 2000 Maribor (poleg UKC)
Kontakt: dr.sirse@gmail.com, Tel.: 031 426 111


Nazaj na seznam ugodnosti

Imate vprašanja?

Naši svetovalci imajo odgovore.