Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je kartica, ki jo lahko brezplačno naročite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije in zagotavlja nujno zdravniško pomoč pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže in le do višine, ki jih v tisti državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

V katerih državah velja evropska kartica? Velja le v Evropski uniji?

Evropska kartica velja v državah Evropske unije, državah Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji.

Kaj me čaka v primeru, ko evropska kartica ne krije stroškov v celoti?

Kritja obveznega zdravstvenega zavarovanja so v tujini zelo omejena, cene zdravstvenih storitev pa so lahko zelo visoke. Za številne zdravstvene storitve je v tujini zato potrebno doplačilo. V takšnih primerih mora zavarovanec doplačilo kriti sam.

Kaj lahko storim, da mi zdravstvenih storitev v tujini ne bo potrebno doplačati?

V kolikor ne želite doplačevati zdravstvenih storitev v tujini vam svetujemo, da sklenete zavarovanje za tujino, ki ga ponujamo pri Vzajemni.

Sem upravičen do zdravstvenih storitev na podlagi evropske kartice in kje jo lahko naročim?

Do zdravstvenih storitev v državah, ki spadajo v območje kritij evropske kartice so upravičene zavarovane osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Republiki Sloveniji.

Evropsko kartico lahko naročite pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer osebno na izpostavi ali preko spletne strani ZZZS: https://www.zzzs.si/tujina

Pomembno: Evropsko kartico preko spleta naročite vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino, saj toliko časa traja, preden jo prejmete na dom. V kolikor v tujino potujete že jutri, predlagamo da sklenete zavarovanje za tujino pri Vzajemni, saj vam prične veljati že od polnoči dalje, v kolikor zavarovanje sklenete in plačate še danes.

So še kakšne prednosti zavarovanja za tujino Vzajemne, v primerjavi z evropsko kartico?

Seveda. S sklenitvijo zavarovanja za tujino imate vključeno tudi:

  • 24-urno asistenco v slovenskem jeziku,
  • informacije o najbližji zdravstveni ustanovi,
  • storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države,
  • nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje,
  • nujne zobozdravstvene storitve,
  • zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni,
  • prevoz v domovino …

Vse je mogoče. Predvidite nepredvidljivo. Sklenite zavarovanje preko spleta danes!

Skleni zavarovanje

Varnost podatkov

Prenos osebnih in transakcijskih podatkov na spletni strani www.vzajemna.si teče v varnem načinu. Podatki iz spletnih obrazcev se zakodirajo, še preden zapustijo vaš spletni brskalnik. Na spletni strežnik Vzajemne se prenašajo v zakodirani obliki.

Plačilna sredstva

Ob takojšnjem plačilu premije prejmete polico še isti trenutek na vaš e-naslov.