Z donacijami in sponzorstvi aktivno ustvarjamo priložnosti za razvoj v širšem družbenem okolju, prizadevamo si za zdrav in kakovosten način življenja svojih zavarovancev in se trudimo za zdravo okolje. Zavarovalnica tradicionalno podpira projekte, ki so usmerjeni v zdravje, preventivne dejavnosti, šport in kulturo.

Družbeno odgovorne akcije

Vzajemna se vključuje v družbeno odgovorne akcije, ki so namenjene spodbujanju zdravega načina življenja in krepitvi medgeneracijskega sodelovanja.

Donacija dveh CTG naprav

Ljubljanska porodnišnica je v uporabo prejela dva sodobna CTG aparata. Ob stiski porodnišnice, ki zaradi okvar nujno potrebuje nove aparate za spremljanje stanja ploda ob nosečnosti in porodu, smo se v Vzajemni odločili priskočiti na pomoč in skupaj s svojimi zavarovanci prispevali sredstva za nakup teh prepotrebnih naprav.

Nakup plezalne stene URI Soča

Zavarovalnica Vzajemna je zagotovila 12.000 evrov za nakup plezalne steze Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Republike Slovenije – Soča. Z našo pomočjo bodo tako otroci kot odrasli, ki so na rehabilitaciji v URI Soča, pri procesu zdravljenja še uspešnejši in še bolj motivirani. Plezalna stena bo oskrbovancem v Soči pomagala pri razvoju motoričnih sposobnosti, pa tudi k splošnemu boljšemu počutju.

Donacija za nakup novega inkubatorja

Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom smo donirali 25.000 evrov za nakup novega inkubatorja, ki ga bo društvo predalo v uporabo Porodnišnici Ljubljana. Inkubator je namenjen novorojenčkom, ki ob prezgodnjem rojstvu ali iz drugih razlogov potrebujejo posebno nego in oskrbo. Opremljen bo tudi s fototerapijsko lučjo za zdravljenje zlatenice in aparatom za neinvazivno merjenje bilirubina, ki omogoča neboleče spremljanje zlatenice pri novorojenčku.

Finančna pomoč za devet zdravstvenih ustanov

Leto 2013 smo zaključili z obsežno donatorsko akcijo, s katero smo si prizadevali izboljšati raven medicinskih storitev in zdravstvene oskrbe bolnikov v zdravstvenih ustanovah po Sloveniji. V prednovoletnem času je tako devet zdravstvenih ustanov prejelo finančno pomoč v skupni vrednosti 18 tisoč evrov.

Pižam'ce za male zaspance

Ob Evropskem dnevu solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja je Vzajemna v letu 2010 izvedla odmevno dobrodelno akcijo Pižam'ce za male zaspance, v okviru katere smo desetim otroškim oddelkom splošnih bolnišnic v Sloveniji podarili otroške pižame. V skupno desetih donacijah smo otroškim oddelkom slovenskih bolnišnic podarili 3.400 pižam in otroke razveselili s predstavo Ribič Pepe.

Zmagamo, ko pomagamo

V humanitarni akciji »Zmagamo, ko pomagamo« smo v letu 2013 v sodelovanju z Odbojkarskim klubom Triglav Kranj in Leo klubom Ljubljana zbrali del sredstev za nakup nujno potrebnega ročnega srčnega defibrilatorja, ki ga je potrebovala Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj. Akcijo smo podprli tudi v letošnjem letu, in sicer smo tokrat pomagali našemu plavalcu, paraolimpijcu Darku Đuriću.

Program NE-ODVISEN.SI

V skladu s svojim družbeno odgovornim poslanstvom smo se odločili za aktivno vključitev in podporo vseslovenskemu programu NE-ODVISEN.SI . Gre za družbeno odgovoren program, ki otroke, mladostnike in odrasle z različnimi pristopi in vsebinami ozavešča o različnih pasteh zasvojenosti (od drog, alkohola, cigaret, prekomerne uporabe interneta, iger na srečo …) in gradi na pozitivni samopodobi, mlade povezuje in jih usmerja v športne in druge zdrave aktivnosti. Strokovno vsebino programa NE-ODVISEN.SI sestavlja, dopolnjuje in gradi mreža priznanih slovenskih strokovnjakov.

Projekt Simbioza

Že tradicionalno podpiramo tudi največji medgeneracijski prostovoljski projekt pri nas. Projekt Simbioza v enem tednu z brezplačnimi delavnicami računalniškega opismenjevanja starejših poveže vso Slovenijo in vse generacije. Gre za odlično idejo, ki se prepleta s poslanstvom zavarovalnice – Vzajemna namreč že z imenom izraža svoje poslanstvo pri razvijanju medgeneracijskega sožitja.

Podpora zdravstveni stroki

V sodelovanju s Kliničnim oddelkom za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani je mednarodna neprofitna organizacija Familylab organizirala celodnevno delavnico za zdravnike, medicinske sestre in tehnike ter drugo strokovno osebje v pediatriji. Pri organizaciji dogodka je pomagala tudi Vzajemna.

Finančna podpora društvom in organizacijam

S finančnim prispevkom smo pomagali različnim pomoči potrebnim društvom in organizacijam: Društvu Hospic, Društvu za zdravje srca in ožilja, Združenju Europa Donna, Slovenskemu društvu za celiakijo, Slovenskemu združenju za duševno zdravje - ŠENT, Društvu distrofikov Slovenije, Zvezi paraplegikov Slovenije, Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Sončku - Mariborskemu društvu za cerebralno paralizo, Centru za socialno delo Ljubljana Moste - Polje.

Skrb za zdravje zavarovancev

Vzajemna nenehno pripravlja nove ugodnosti za svoje zavarovance in skozi celo leto z različnimi aktivnostmi skrbi za njihovo zdravje in dobro počutje. Spodbujamo jih k zdravemu načinu življenja, zato jim na številnih družabnih dogodkih in sejmih omogočamo brezplačne meritve krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja. Poleg tega svojim članom nudimo možnost aktivnega vključevanja v skupinsko vodene treninge teka in vadbe v zimskem času, zavarovanci pa se lahko udeležijo tudi brezplačnih izobraževanj in okroglih miz na temo zdravega življenjskega sloga, kjer dobijo koristne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov.