Ministrica za zdravje in nekdanja predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar Celarc je v včerajšnji Tarči na TV Slovenija izjavila, da je morala leta 2013 z Vzajemne oditi, ker naj bi »predlagala znižanje premije«. V nadzornem svetu to izjavo najostreje zavračamo, saj ni resnična in ni prav, da nekdo na izvršilni funkciji in na tako občutljivem področju, kot je zdravstvo, tako manipulira z javnostjo. Nadzorni svet ni nikoli prejel njenega predloga za znižanje premije.

Glede na to, da je ministrica omenjeno trditev ponovila že nekajkrat, moramo povedati, da je bila zgodba ravno obratna: gospa Kolar je bila tista, ki je v letu 2012 predlagala višje zavarovalne premije. Nadzorni svet se s predlogom ni strinjal, kar je imelo za posledico nižje zvišanje, kot ga je v letu 2012 predlagala. Takrat smo tudi ocenili, da je treba razmisliti o drugačnem vodenju zavarovalnice, kar je posledično tudi pomenilo njeno razrešitev in imenovanje novega predsednika uprave. Nadzorni svet pa ni nikoli prejel njenega predloga za znižanje premije.

Nova uprava je potem, ko je v 2013 nastopila svoje delo, takoj predlagala znižanje premije, kar je bilo tudi sprejeto in izvedeno. Tako je v letu 2013 prvič v zgodovini Vzajemne izvedla poračun v višini 15 evrov, nato je v marcu 2014 znižala premijo za en evro, isto leto pa znova izvedla poračun v višini 15 evrov[i]. Skupno je to predstavljalo več kot 30 milijonov evrov manj plačil zavarovancev. Premijo tudi danes ohranjamo na enaki ravni, čeprav je Kolarjeva kot ministrica dve leti zapored povišala cene zdravstvenih storitev in s tem prenesla dodatne obremenitve na zavarovance.

Mag. Aleksandra Podgornik, predsednica nadzornega sveta


[i] Več o tem: https://www.vzajemna.si/sl/novice/z-naslednjo-premijo-15-evrov-manj-za-dopolnilno-zavarovanje


Nazaj na seznam